Hey lovelies! Today I wanted to share with you a traditional tea a so widely drank in Egypt, hibiscus (or karkade as it is known for in Egypt). I and my boyfriend tried it at a recent trip to Dahab, Egypt and liked it so much that we bought it in bulk and took it home. You can almost find it on sale in every souvenir shop as well as small food shops and markets aorund the city. However I should mention that it is much cheaper in the food shops and that you should definetly bargain to get it for cheaper! So, how is karkade drank? Well you can drink it both cold or hot. It has a sourish taste, much like rose hip tea so I think it tastes much better when sugar is added to it ( you can dry adding a squeeze of lemon too). Another option could be to mix it with pomegranate juice making it into a nice refreshing drink. In terms of brewing, you can brew it hot or cold and most people think that cold brewing is a much better idea as it would conserve the vitamins (its quite rich in vitamin c and also acts like a natural diuretic). To brew it cold, put a few leaves of hibiscus in a jar with cold water and keep it in the fridge overnight. In the morning; voila! I suggest you check the process a few times though as the colour change is just beautiful!
Merhaba! Bugün mısırda sıkça içilen bir çay olan Hibiscus veya Mısır`da kullanılan ismiyle Karkade`den bahsetmenin iyi bir fikir olduğuna karar verdim. İlk kez erkek arkdaşım ile gittiğimiz Dahab, Mısır ziyaretinde denediğim karkadeyi çok sevdik. Tüm dost ve akrabalarımıza bu tadı denetmek için çokça satın alıp Kıbrıs`a getirdik! Hemen hemen her hediyelik eşya dükkanında ve gıda satan marketlerde kolayca bulabilileceğiniz bu bitkiyi alırken mutlaka pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. Peki karkade nasıl içilir? Hem soğuk hem de sıcak olarak içmek mümkün. Kuşburnu gibi ekşi bir tadı olduğundan bence şeker eklenerek içildiğinde çok daha güzel (biraz limon suyu ekmeleyi de deneyebilirsiniz). Bir diğer opsiyon da soğuk karkadeyi nar suyuyla karıştırarak ferahlatıcı bir içecek olarak tüketmek. Demleme konusuna gelecek olursak. Hem sıcak hem de soğuk olarak demleyebilirsiniz. Büyük bir kesim soğuk demlemenin vitamin içeriğini (c vitamini bakımından zengin ayrıca doğal diuretik etkisi vardır) korumak açısından daha iyi bir yöntem olduğunu düşünüyor. Soğuk demleme içi yapmanız gereken tek şey; birkaç yaprak karkadeyi soğuk suyla birlikte bir sürahiye koyup gece boyunca buzdolabında bekletmek. Ara sıra dolabı açıp bakmanızı tavsiye ederim, renk değişimleri gerçekten görülmeye değer!
No comments:
Post a Comment