Instagram

Monday, 6 January 2014

A healthy BBQ - Sağlıklı kebap


Hey everybody!
First of all, happy new year to you all! Since the festive season is over, hopefully most of you are trying to get back to healthy eating and exercising. Although healthy eating and exercise should be a lifestyle and not something practised for specific periods of time, I must admit there are some times when all our good intentions are challenged to the max. Tthe biggest one being the christmas and new year`s celebrations. Following the festive season, it will be useful to tweak our diets and incorporate more physical activity to our lives in order to get back to shape. A common misconception about this though, is that most of us instantly think of a healthy lifestlye as being one that is dull and boring. I shall say, it need not to be. For this reason, I thought I shall demonstrate a simple example. On the fist day of the year, (having had quite a lot to eat and drink the night before) we (my bf and his family) decided to go outdoors for a picnic. And guess what we had? A BBQ! We usually think of BBQs as episodes when people have a lot to eat and drink, most of which are unhealthy foods. There are ways however, to turn this the other way round and have a BBQ that is healthy, filling and enjoyable.

The first thing to consider is to go with lean cuts of meat. We opted for chicken shish (made from breast) and some wings. We also grilled some hellumi (remember the traditional Cypriot Cheese I mentioned in a previous post? Yes! it`s that one :) ) and some fresh tomatoes.



Merhabalar!
Öncelikle hepinizin yeni yılı kutlu olsun! Yeni yıl kutlamalarını geride bıraktığımız şu günlerde, bir çoğunuzun sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya tekrardan başladığını umut etmekteyim. Her ne kadar da, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma bir hayat tarzı haline getirilmesi gerekse de, kabul etmeliyim ki bazı dönemlerde iyi niyetli çabalarımız büyük ölçüde sınanıyor. Bu dönemlerden bir tanesi de yeni yıl gecesi, ve o geceye yaklaşdıkça düzenlenen şirket/okul/dernek/kulüp yemekleri ve partileridir. Bol bol yeyip içtiğimiz bu dönemden sonra yediklerimize dikkat etmeye başlamak ve fiziksel aktiviteyi arttırmak formumuza tekrar kavuşmamız açısından bir hayli yararlı olacaktır. Maalesef, sağlıklı yaşam denince bir çoğumuzun gözünde canlandırdığı tablo renksiz ve sıkıcıdır. Ancak gerçekte öyle değidir.
Bu nedenle sizlere küçük bir örnek vermek istedim. Yeni yılin ilk gününde (evet, akşamdan kalma olduğumuz ve bir gece önce tıka basa yeyip içtiğimiz günün ertesinden bahsediyorum) erkek arkadaşım ve ailesiyle açık havada piknik yapmaya karar verdir. Ve tahmin edin ne yedik? Kebap! Genellikle kebap dendiğinde aklimıza aşırı miktarlarda yenen yağlı etler ve yüksek miktarlarda tüketilen gazlı ve/veya alkollü içecekler gelir. Küçük ama etkileri büyük değişiklikler yaparak bunu tamamen tersine çevirip sağlıklı, doyurucu ve eğlenceli bir mangal yapmak hiç de zor değil aslında.
Dikkat edilmesi gereken ilk nokta az yağlı veya yağsız etleri tercih etmektir. Biz tercihimizi kırmızı ete kıyasla daha az yağ içeren tavuk etinden yana kullandık. Çeşitlilik katmak açısından, taştan yaptığımız mangalımızda Kıbrıs`a özgü hellim ve taze domates de  pişirdik.

                        

  
This was accompanied by a colourful salad full of different sorts of veggies (tomatoes, cucumber, lettuce, peppers and onions). The more colourful the salad the more varied it is in terms of the vitamins and minerals it contains. Furthermore vegetables are filling and low in calories, so filling half of your plate with salad will make sure you eat a lot less from the other foods available ( in this case the chicken and the pitta bread).


Tavuğun yanına, farklı farklı sebzeler (domates, salatalık,marul, kırmızı biber, soğan, dereotu) kullanarak rengarenk bir salata hazırladım. Salata ne kadar renkliyse, şçerdiği vitamin ve mineral değeri bakımından da o kadar zengindir. Buna ek olarak, sebzeler doyurucu ancak düşük kalorili oldukları için, tabağınızın yarısını salatayla doldurarak yiyeceğiniz tavuk ve pide miktarını azaltabilirsiniz.

                  

Another important point would be about what drink to choose. Water would be the best option but you can always have some freshly squeezed juice or sparkling water too. With fruit juices, portion size is key, although healthy consuming large amounts increases the calorie intake and may lead to weight gain. Similarly, if you really want to go for an alcohol beverage try to stick to a 330ml bottle of beer or a small glass of wine.


 Bir diğer önemli nokta ise içecek seçimidir. Su yapabileceğiniz en iyi seçenek olsa da isteğe bağlı olarak bir bardak taze sıkılmış meyve suyu veya sade maden suyu da tüketebilirsiniz. Diğer birçok yiyecek ve içecekte de olduğu gibi meyve sularında da porsiyon kontolü kilit noktadır.Taze sıkılmış oldukları için sağlıklı olsalar da, fazla miktarlarda tüketildiklerinde günlük kalori alımını arttırdıklarından kilo artışına sebebiyet verebilirler. Eğer alkollü içecek tüketmek istiyorsanız, 330mllil bir şişe bira veya küçük bir bardak şaraptan fazlasını tüketmemeye özen gösterin.





The pictures below were taken during a walk we took after lunch. I hope you enjoy the landscape of this beautiful spot in Kormacit-North Cyprus.

Aşağıdaki resimler, öğle yemeği sonrası çıkmış olduğumuz yürüyüşte çekilmiştir. Dilerim Kıbrıs`ın Kuzeyinde bulunan Kormacit bölgesinde çekilmiş olan bu güzel resimleri beğenirsiniz. 






 




No comments:

Post a Comment