Instagram

Thursday 23 January 2014

Day 12: Balance - 12. Gün: Denge

Hi there!
Here I am on the 12th day of the FODMAP diet. As a person interested in trying any new edible thing she sees, I am finding it extremely hard to stick to a low FODMAPs diet without having some high FODMAPs containing foods here and there. I always have the balance approach in all areas of my life. I like balancing having fun with time spent learning or working for example. Or I like balancing healthy food with not so healthy food in my daily life. I also like to formulate balanced meal plans for my clients, as I truly think that balance, is key to a happy life. So, going back to FODMAPs, what I did in the last couple of days was to try keep my FODMAPS intake to a minimum but also trying to balance it with other not so low FODMAPs containing foods too. For example I had a forkfull of my friend`s chocolate birthday cake that was oh so delicious!  I did add half a glass of sweet wine to my smoothie and I did chew a gum twice.  Despite these, I can clearly feel improvements in my symptoms. Much less bloating for sure and less pain. So, I am starting to beleive that at least for myself, the effect of FODMAPs is cumulative, meaning they will definetly trigger symptoms if I have a bowl of pasta with high FODMAPs veggies followed by a high FODMAPs fruit salad for example. I think I will be able to comment more on this as the days proceed though.
Below are some of the foods and drinks I have been consuming as part of trying to keep the FODMAPs to a minimum. Just some ideas for you guys! :)


Merhaba!
Düşük FODMAPs diyetimin 12. gününde, gördüğü yenebilir herşeyi deneme meraklısı olan benin, bir hayli zorlandığını tahmin edersiniz :) Hayatta herşeyin dengede olması gerektiği ilkesini savunan biriyimdir. Örneğin beslenmemde sağlıklı yiyeceklerin yanında daha çok sevdiğm ve daha az sağlıklı olanları da tüketirim. Eğlence saatlerimle, calışma veya  kendimi geliştirme için ayırdığım zamanın dengede olması gerektiğine inanırım. Danışanlarıma diyet yazarken diyetin dengeli olmasına herşeyden çok önem veriririm. Dengenin mutlu olmak için önemli olduğuna inanırım. Evet, FODMAPs`a geri dönecek olursak, son günlerde yediklerimin büyük kısmının düşük FODMAPs içermesine dikkat ederek araya çok küçük miktarlarda, canımın çektiği yüksek FODMAPs içerikli yiyecek ve içecekleri de ekledim. Örneğin arkadaşımın enfes çikolatalı doğum günü pastasından birkaç çatal yedim, smoothieme tatlı kırmızı şarap ekledim ve 1-2 kez şekersiz sakız çiğnedim. Bunlara rağmen, şişkinlik ve ağrılarımda ciddi azalmlar gözlemlediğimi söyleyebilirim. En azından kendim için, FODMAPs ların etkisinin kümülatif olduğunu düşünmeye başladım. Demek istediğim;  yüksek FODMAPs sebzeleriyle hazırlanmış bir tabak makarna ve arkasına yüksek FODMAPs içeren meyve salatası yersem şikayetlerimin tetikleneceğini ancak birkaç dilim elma yemenin çok da rahatsız etmeyeceğini düşünüyorum. Günler geçtikçe bu konuda daha çok fikir sahibi olacağım sanırım.
Aşağıda diyetimin parçası olarak son günlerde tükettiğim yiyecek ve içecekler var. Umarım sizlere de biraz fikir vermiş olurum!:)


Swordfish on skewers with oven roasted potatoes and salad. The bread at the back I did not touch but I should admit that I did have some of the hummus:)

Kılıç şiş, fırınlanmış patates ve salata. Arkadaki ekmeğe dokunmamış olsamda, humustan birkaç çatal aldığımı itiraf etmeliyim:)



I also came up with the low FODMAPs version of my favourite smoothie which I shall say still tasted very good! (recipe will be up soon)

Klasik smoothiemin tadı halen harika olan düşük FODMAPs versiyonunu geliştirdim! (tarifi çok yakında ekleyeceğim)

                           


These were some of the breakfasts I have been having lately. Altering them to make it more interesting:

Bunlar da sabah kahvaltılarımdan birkaçı. Farklı farklı fikirler üreterek kendim için daha eğlenceli kılmaya çalıştım:): 
  • Rice cakes topped with peanut butter and bananas (also have been having those as pre-training snacks)
  • Fıstık ezmeli ve muzlu pirinç patlakları


  •  Rice cakes with hellumi, boiled eggs, tomato and cucumber
  •  Hellim, haşlanmış yumurta, domates, salatalık ve pirinç patlakları


  • Homemade gluten-free brown bread (recipe up soon) with hellumi, reasberry jam (sweetend with glucose), tomatoes and cucumber
  • Ev yapımı glutensiz kepekli ekmek (tarifi çok yakında sizlerle paylaşacağm), hellim, ahududu reçeli (glukoz ile tatlandırılmış), domates ve salatalık


  • Red wine smoothie made with low FODMAPs fruits (recipe up soon)
  • Düşük FODMAPs meyvelerinden yapılmış kırımızı şaraplı smoothie (tarif çok yakında sizlerle!:)




No comments:

Post a Comment